Zoeken op de site

Search SEO Glossary
Search - EDocman
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

Zoeken publicatie

Wie bewijst wat?

Wie bewijst wat?

En die tradities worden eigenlijk niet of nauwelijks op hun waarde getoetst. Tradities zijn er natuurlijk niets voor niets binnen een vakgebied, maar dat betekent niet dat fouten uit het verleden en achterhaalde praktijken eindeloos moeten worden herhaald.
Tot zo ver de kookwetenschap, de met afstand belangrijkste wetenschap in de afgelopen feestmaand. Maar de paralellen zijn, lijkt mij zo, volkomen duidelijk. Search and replace kookwetenschap door wondzorg en het is helder dan de discussie over evidence based handelen ook op andere vakgebieden wordt gevoerd. In deze eerste editie van het NTVW in het jaar 2007 staat een uitgebreid artikel met Jan Schuren van 3M over mogelijk­heden en onmogelijkheden van evidence based handelen. Interessant leesvoer voor iedereen die binnen de wondzorg iets verder wil kijken dat de eigen neus lang is. En dat slaat naar mijn overtuiging gelukkig op heel veel wondverpleegkundigen.

Bestandsnaam: nr. 1 - 200701052020_0001.pdf
Categorie: Hoofdredactioneel
Bestandsgrootte: 624.49 KB
Bestandstype: application/pdf
Hits: 1125 Hits
Aanmaakdatum: 07-05-2020
Datum laatste update: 07-05-2020
Uitgave: ntvw nr. 1 - pag. 5
Auteur: Jos Nonnekes
Auteur email: jos.nonnekes@ntvw.nl
Copyright: Studio Saffier

Gerelateerde documenten

De huidtherapeut bied uitkomst
De huidtherapeut bied uitkomst

Manuele lymfdrainage blijkt lang niet altijd bekend te zijn bij behandelaars. De behandeling wordt gegeven door huidtherapeuten. De opleiding tot huidtherapeut zoals die aan de Hoge School van Utrecht wordt gegeven, duurt 4 jaar. Gedurende de hele opleiding vormt de dagelijkse praktijk een belangrijk aandeel, waarbij oedeemtherapie en wond zorg twee belangrijke thema's zijn.

Wondmeting en evaluatie van de therapie
Wondmeting en evaluatie van de therapie

In het kader van wond behande­ling is een exacte, kwantificeer­bare beschrijving van de locale bevindingen van een wond van groot belang. Ook dienen de observaties op de juiste manier beschreven te worden, zodat de diagnose en de therapie op elkaar aansluiten.1-11 In de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig te zijn. De beschrijving van de observaties is niet exact genoeg, of worden verschillend geïnterpreteerd.

Inhoud en verpakking
Inhoud en verpakking

Het gaat niet om de inhoud, maar het gaat om de verpakking. In de politiek weten ze er alles van. Kiezers komen niet tot een keus nadat ze eerst partijprogramma's van vele pagina's hebben doorgeworsteld. Nee, kiezers kiezen mensen. Kiezers gaan voor Wouter, Mark, Jan Peter, Femke of hoe ze verder ook mogen heten. Een overmijdelijke en zorgelijke ontwikkeling? Onvermijdelijk, daar lijkt het wel op.

Wondinfectie en strategiën voor behandeling - Deel 1
Wondinfectie en strategiën voor behandeling - Deel 1

ondinfectie en strategieën voor de locale behandeling, zoals verschillende antimicrobiële middelen, wordt besproken. Om vast te kunnen stellen of er sprake is van wondcontaminatie, kolonisatie of een klinisch manifeste wondinfectie, dienen verschillende aspecten te worden bekeken. De klinische presentatie is hierbij van groot belang. In het geval van een klinisch manifeste infectie is er proliferatie van micro-organismen en een significante immunologische respons.

Erkenning van het beroep is goed voor de patiënt
Erkenning van het beroep is goed voor de patiënt

Toen Jolanda in de jaren '80 de in service opleiding verpleegkunde afrondde, had zij er nog geen vermoeden van dat ze uiteindelijk in de wondzorg haar bestemming zou vinden. Pas rond 1997 kwam ze op het idee te solliciteren op de functie van wondverpleegkundige. 'Er kwam een leuke functie vrij. Wat me er in aantrok, was het zelfstandige werken.

Decubitus, vochtletsel en de verschillen.
Decubitus, vochtletsel en de verschillen.

Sinds 1998 wordt de prevalentie van decubitus gemeten door de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen. Vanaf 2004 is de prevalentie in de algemene Nederlandse ziekenhuizen gedaald van 23% naar 15%. Dat is een feit. Maar, komt dat doordat veel decubituswonden nu als vochtletsel worden wegge boekt? Volgens professor Jeen Haalboom en de zijnen is dat het geval.