Zoeken op de site

Search SEO Glossary
Search - EDocman
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

Zoeken publicatie

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

'De controle en de continuïteit daarvan, dat is essentieel. Een arts of praktijkondersteuner die de voet ziet en zegt "als het over twee weken niet over is dan wil ik je weer zien", iemand die er bovenop zit.
Zo'n controle zou dit kunnen voor­komen, maar het is eenvoudig aan onze aandacht ontsnapt.' Anne Marie vult hem aan: 'het begon met een blaar en het leek goed te gaan. Uiteindelijk kon ik niet meer staan en deed mijn voet veel pijn. We wilde het nog aan­zien tot na het weekend, dan zou mijn eigen huisarts weer aanwezig zijn. Maar op zaterdag avond wisten we, dit houden we niet vol, we moeten naar het ziekenhuis. De assistent chirurgie die mij zag wist direct dat het goed fout was. Ze zei 'ik weet niet wat de vaat­chirurg morgen precies gaat doen maar één ding is zeker, u gaat vanavond niet naar huis.' Dat was helder, daar kon ik het mee doen.'

Bestandsnaam: Een gewaarschuwd mens.pdf
Categorie: Causuïstiek
Bestandsgrootte: 2.08 MB
Bestandstype: application/pdf
Hits: 1264 Hits
Aanmaakdatum: 15-05-2020
Datum laatste update: 15-05-2020
Uitgave: NTVW nr. 6/7 pag.6-8
Auteur: Redactie NTVW
Auteur email: info@ntvw.nl
Copyright: Studio Saffier

Gerelateerde documenten

Meer kijk en luistergeld in de zorg graag
Meer kijk en luistergeld in de zorg graag

Ruim 1700 doden per jaar in de Nederlandse ziekenhuizen door medische fouten. De koppen in de kranten schreeuwden het uit. Sensatiejournalistiek? Nee, want het nieuws kwam uit onverdachte bron, namelijk een onder­zoeksrapport van onder meer de Orde van Medisch Specialisten en het Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Gezondheidszorg (NIVEL) dat officieel aan minister Ab Klink van Volksgezondheid is aangeboden. Nog een paar cijfers.

Kunst of Kunstje?
Kunst of Kunstje?

'De wondzorg is nog erg de kunst van de dokter, van de verpleegkundige'. Dat zijn de woorden van professor Jos Schots in een lezenswaardig artikel in deze editie van het NTVW. Hij vindt de wondzorg nog te veel een vorm van kunst en nog te weinig een uitingsvorm van kennis. Het is in zijn ogen dan ook juist belangrijk om kennis en kunde met kunst te combineren. Mooi gesproken van de professor. En nog waar ook. Want zonder kennis en kunde is kunst eigenlijk ook niet meer dan een kunstje. En met kunstjes komt de wondzorg uiteindelijk niet verder.

De huidtherapeut bied uitkomst
De huidtherapeut bied uitkomst

Manuele lymfdrainage blijkt lang niet altijd bekend te zijn bij behandelaars. De behandeling wordt gegeven door huidtherapeuten. De opleiding tot huidtherapeut zoals die aan de Hoge School van Utrecht wordt gegeven, duurt 4 jaar. Gedurende de hele opleiding vormt de dagelijkse praktijk een belangrijk aandeel, waarbij oedeemtherapie en wond zorg twee belangrijke thema's zijn.

Beter, slechter of gewoon anders
Beter, slechter of gewoon anders

De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Natuurlijk, dat wordt al eeuwenlang gezegd en dan vooral door ouderen die daar ook minder brutaal, alles was duidelijk en iedereen was gelukkig ....

Ik moet mezelf overbodig maken
Ik moet mezelf overbodig maken

Annemiek Mooij werd in 1993 teamleider in het Lucas ziekenhuis. Decubitus had haar bijzondere aandacht: 'Wat nu de aandachts­velders doen, dat deed ik toen. Het is een soort van passie. Misschien is het dat stukje van 'decubitus hoeft niet te ontstaan'.

Decubitus heeft exclusieve aandacht brood nodig
Decubitus heeft exclusieve aandacht brood nodig

Binnen het RED, het eerste centrum in zijn soort in Nederland, werken het UMC St Rad boud, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, de Sint Maartenskliniek en de Zorggroep Zuid-Gelderland samen. Huisartsen, verpleeghuisartsen en specialisten uit de regio kunnen hun patiënten met moeilijke doorligwonden voor een behandeladvies doorverwijzen naar de polikliniek van het RED in het UMC St Rad boud.