Zoeken op de site

Search SEO Glossary
Search - EDocman
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

Publicatie filteren

Zoeken publicatie

Laatste documenten

Autologe huidtransplantaten voor de beahndeling van een therapieresistent ulcus cruris

Autologe huidtransplantaten voor de beahndeling van een therapieresistent ulcus cruris

De totale kosten van veneuze aandoeningen wordt in landen met goede geneeskundige voorzieningen geschat op 1-3% van de totale kosten in de gezondheidszorg.1 Van de ulcera is verreweg de meerderheid van grotendeels veneuze origine, maar met het toenemen van de leeftijd neemt ook de kans op een arteriële component toe.
Er is bewezen dat compressietherapie een sine-qua-non is bij de behandeling van veneuze ulcera en dat de compressie voldoende hoge druk moet geven om effectief te zijn.2 Hiertoe zijn meerdere lagen van hetzelfde type verband nodig. Eveneens bewezen is dat voor het aanleggen van een adequaat compressieverband scholing en veel ervaring onontbeerlijk zijn. 2 Van de lokale therapiemogelijkheden is wondreiniging de eerste belangrijke fase, hetzij mechanisch uitgevoerd, hetzij enzymatisch. Van de vervolgens aan te brengen wond bedekkers is er geen bewezen het meest effectief; vooral de mate van exsudatie moet sturend zijn voor de keuze.2 Ingeval van overmatige contaminatie van de wond zijn middelen die zilver bevatten zinvol en van zilversulfadiazine is op de wondgenezing een positief effect bewezen. Voor lokale antibiotica is geen plaats in de behandeling en systemische antibiotica blijken alleen zinvol ingeval van een actieve infectie.2 Van de diverse wond bedekkers verscheen recent een overzicht.3 Met behulp van negatieve-druk behandeling
(Vacuum Assisted Closure, VAC) wordt de contaminatiegraad verminderd en de angiogenese en de granulatie bevorderd.
De meerwaarde van VAC of van transplantatie met eigen huid, hetzij van volledige dikte, hetzij "split skin" bij de behandeling van veneuze ulcera is nog niet in gerandomiseerde studies bewezen.4

Bestandsnaam: Autologe huidtrans.pdf
Categorie: Wetenschappelijk
Bestandsgrootte: 1.48 MB
Bestandstype: application/pdf
Hits: 1133 Hits
Aanmaakdatum: 03-05-2020
Datum laatste update: 04-05-2020
Uitgave: NTVW nr. 11 - 26-30
Auteur: E. M. de Boer, H.M. van den Hoogeband, S. Gibbs, NTVW 2006, 11;26-27
Literatuur: Boer de, E.M., Hoogeband, H.M. Gibbs, S., Autologe huidtransplantate voor de behandeling van een therapieresisten ulcus cruris
Auteur email: info@ntvw.nl
Copyright: Studio Saffier

Gerelateerde documenten

Wondverzorging is een ondergeschoven kind bij huisartsenopleiding
Wondverzorging is een ondergeschoven kind bij huisartsenopleiding

Midden in de prachtige oostelijke mijnstreek in Zuid­-Limburg ligt Brunssum. De mijnen zijn natuurlijk al lange tijd gesloten, maar de relatief sterke vergrijzing in deze streek is nog steeds een merkbaar gevolg van deze niet meer bestaande industrie.

Wondzorg is op de goede weg, maar er moet nog veel meer gebeuren
Wondzorg is op de goede weg, maar er moet nog veel meer gebeuren

Wondzorg is een zeer groot probleem en het kost de maat­schappij ieder jaar handenvol geld. Volgens betrouwbaar onderzoek in de Scandinavische landen gaat zo'n 3°/o van het totale budget voor de zorg op aan de verzorging van wonden. Omgerekend naar Nederland zou het in ons land gaan om een bedrag van circa 1,5 miljard Euro.

Het blijft lastig om  nieuwe richtlijnen te implementeren
Het blijft lastig om nieuwe richtlijnen te implementeren

Het is binnen de zorg sowieso bijzonder moeilijk om bestaande praktijken te veranderen. Het is bijvoorbeeld enorm lastig om nieuwe richtlijnen te implementeren. Volgens mij is het heel belangrijk dat we energie en tijd gaan stoppen in onderzoek om dat veel beter te laten verlopen. Dat kan door bijvoorbeeld met best practices te gaan werken.

De handen uit de mouwen
De handen uit de mouwen

European Academy of Wound Technology (EAWl)
ELANCOURT TRAINING & EDUCATION

Even buiten Parijs, nabij het paleis en de tuinen van Versailles, ligt het vroegere Auto-Suture hoofdkwartier. Een prachtig stukje architectuur dat een uiterst modern medisch trainings­centrum herbergt. Inmiddels is het complex eigendom van Tyco Healthcare, dat naast Autosuture onder meer eigenaar is van Kendall, Sherwood, Mallinckrodt, Valleylab en Nellcor.

Acceptatie evidence-based handelen rukt gelukkig steeds meer op
Acceptatie evidence-based handelen rukt gelukkig steeds meer op

Waarom doen we eigenlijk de dingen zoals we ze doen? Alleen maar omdat we ze zo altijd gedaan. hebben? Of handelen we op basis van een gedegen onderzoek naar zin en onzin van onze activiteiten?
Bij de behandeling van wonden wordt er tot nu toe veel experience-bosed gewerkt. De ervaring heeft uitgewezen dat bepaalde producten goed werken.