www.wondverzorging.nl

Switch to desktop Register Login

Debrisoft (debridement)

Debrisoft Debrisoft

Debrisoft®, snel en effectief debridement

Wondgenezing kent een zeer complex verloop dat van vele omstandigheden afhankelijk is. Bij gezonde mensen verloopt wondgenezing volgens een vastgesteld mechanisme waar we nauwelijks iets aan hoeven te doen. Bij een normale oppervlakkige wond ontstaat korstvorming en geneest de wond daaronder vanzelf. Bij trombine wordt fibrinogeen omgezet in onoplosbaar fibrine. In een netwerk van fibrinedraden worden de verschillende bloedcellen en plasma eiwitten zoals fibronectine gevangen. Na 5-7 dagen is een stevige en celrijke korst gevormd.

Onder deze korst spelen verschillende ontwikkelingen een rol. Activators (enzymen) die wondgenezing stimuleren en verschillende processen die de wondgenezing afremmen. Wondgenezing kan ook worden afgeremd door een teveel aan enzymen (proteasen) die worden geproduceerd door bacteriën in de wond, granulocyten (neutrofielen) en macrofagen die zorgen voor afweer en het opruimen van de bacteriën. Voor een normale wondgenezing moet er dus een juiste balans ontstaan tussen de activators en afremmers. Diverse bijkomende problemen kunnen de wondgenezing ook nog verstoren.

Ischemie Onvoldoende doorbloeding is een probleem. Ieder orgaan heeft voor het functioneren een zekere hoeveelheid zuurstof, energieleverende stoffen en bouwstoffen nodig. Bij vrijwel alle organen worden deze door het bloed aangevoerd. Vermindert of stopt de bloedtoevoer dan wordt de wondgenezing verstoord.

Infectie Een ander bijkomend probleem kan infectie zijn: micro-organismen die in de wond zijn binnengedrongen en zich daar vermenigvuldigen, waardoor er schade wordt aangericht.

Debris Wanneer de balans is verstoord, ontstaat in een wond necrose en fibrineus beslag (debris) die de wondgenezing kan verstoren en een ideale voedingsbodem kan zijn voor micro-organismen. Debris in een wond moet dus eerst worden verwijderd, wil er genezing kunnen plaatsvinden. Dit is al vaak in de literatuur beschreven. (Winter 1962, Vowden en Vowden 1999, Bale 1997, Steed et al. 1996.) De verschillende mogelijkheden om necrose en beslag te verwijderen, zijn over het algemeen bekend. In kort zijn dit:

debrisoftsinasappels

Methoden van debridement Scherp debridement (pincet, scalpels, curettes). Hiervoor zijn veel vaardigheden nodig en het wordt alleen uitgevoerd door een chirurg en speciaal opgeleide verpleegkundigen, zodat niet het gezonde weefsel wordt weggesneden. Deze vorm van debridement moet plaats vinden in daarvoor ingerichte ruimtes en wordt gezien als kostbaar. Verder heeft deze methode nadelen voor de patiënt, zoals angst, pijn en bloeden.

Mechanisch debridement Het gebruik van externe apparatuur om debris en necrose van het wondoppervlak te verwijderen, zoals hydrochirurgie. Ook deze methode is niet altijd even vriendelijk voor de patiënt. Een verder nadeel zou kunnen zijn dat de besmetting in de wond verder wordt uitgebreid.

Autolytisch debridement Hierbij wordt het beschikbare lichaamseigen wondvocht dat proteolytische enzymen bevat, gebruikt om het necrotisch weefsel los te weken en vloeibaar te maken. Bij een te droge wond kan het autolytisch debridement worden gestimuleerd door het toepassen van een vochtige wondbehandeling. Het voordeel van autolytisch debridement is dat het weefsel niet wordt beschadigd en dat is goed voor de wondgenezing. Voor de patiënt is het over het algemeen een pijnvrije methode. Het is geen ingewikkelde methode en kan snel worden aangeleerd en is ook goed toepasbaar in thuiszorg of andere instellingen. Nadeel van deze methode is dat het een langzaam proces is van regelmatige verbandwisselingen en vaak weken duurt voordat men resultaat krijgt. (Krasner et al 2007)

Enzymatisch debridement Hierbij wordt gebruik gemaakt van een product dat zich specifiek richt op het verwijderen van necrotisch weefsel, waarbij proteolitische enzymen worden toegepast en het necrotisch weefsel en celresten op natuurlijke manier kunnen worden verwijderd. Collagenase, dat is verkregen uit collageen, wordt bijvoorbeeld gebruikt als ingrediënt in enzymatische middelen. De nadelen van deze middelen is dat ze vrij kostbaar zijn en niet altijd wetenschappelijk zijn bewezen.

Biologisch debridement Biologisch geeft aan biotherapie of biochirurgie en is het gebruik van maden/larven in een wond. Maden/larven voeden zich met necrotisch weefsel, cellulair debris en exsudaat in wonden. Studies hebben aangetoond dat deze methode een effectieve behandeling van debridement kan zijn. (Sherman 2003) Tevens is vastgesteld dat het een actieve en functionele methode is tegen micororganismen zoals MSRA. (Thomas et al. 1999: Freidman et al. 1998). Nadeel van deze methode is dat maden/larven selectief zijn en niet altijd alle schadelijke debris wordt verwijderd. Verder zijn er absorberende verbanden nodig om de wond goed af te sluiten, zodat de maden/larven niet verdwijnen. De behandelingstijd is vrij lang, ca. 2 tot drie dagen. Over het algemeen wordt deze methode gebruikt als andere methoden van debridement falen, mede omdat de patiënt het vaak een onprettige en enge methode vindt.

Met Debrisoft® We hebben gezamenlijk vastgesteld dat een snel en schoon wondbed essentieel is voor een goede wondgenezing en dat er een juiste methode voor debridement moet worden gekozen. Debrisoft® van Lohmann & Rauscher is een product dat speciaal is ontwikkeld om snel en adequaat wonddebridement uit te voeren en dit zelfs zonder speciale training. Ieder verpleegkundige is in staat na indicatiestelling van arts en/of wondverpleegkundige om dit uit te voeren. De voordelen zijn: Snelle behandeling en minder gebruik van overige producten mede omdat het rondom de wond en op de huid ook effectief is. Korstjes en huidschilfers worden goed verwijderd en de huid ziet er verzorgd uit na gebruik van Debrisoft®.

Hoe werkt Debrisoft® Debrisoft® bestaat uit zeer zachte polyester vezels die zich helemaal kunnen aanpassen aan het wondbed. Doordat deze vezels op een speciale manier zijn vervaardigd is het risico op loslatende vezels en pluizen tijdens het gebruik zeer gering. De vezels bestaan slechts uit één draad en dit voorkomt dat bij het uitvoeren van debridement de vezels aan elkaar vast kleven. De interne kern van de vezel is gecoat om een juiste stijfheid te verkrijgen om het proces van debridement zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. De dicht bij elkaar gehouden vezels zorgen ervoor dat het exsudaat en overige schadelijke stoffen in het wondbed goed worden vastgehouden. Op deze wijze kan optimaal, effectief en pijnloos, het debris worden verwijderd uit het wondbed. Dus zacht, pijnloos en zeer comfortabel voor de patiënt.

Studies Debrisoft® zal voornamelijk gebruikt worden voor gecompliceerde, oppervlakkige wonden, zoals ulcus cruris, doorligwonden en diabetische voet. Doordat Debrisoft® een uniek product is, snel, veilig en effectief en goed wordt verdragen, is het zeer onderscheidend op het gebied van debridement. Inmiddels zijn er al veel studies uitgevoerd en daaruit blijkt dat het een veelbelovend product is. In een studie van 60 patiënten heeft men de tevredenheid van de patiënt gemeten. Tijdens het debridement voelde 45% van de patiënten geen enkele pijn. 55% vonden het onplezierig en slechts 4,6 ondervond enige pijn. 97,4% van de patiënten ondervond geen bijwerkingen zoals irritaties of allergieën.

Het debridement werd zowel door artsen als door verpleegkundigen verricht. De gemiddelde duur van het debridement was nog geen 3 minuten.

wond vuil      >>>>>>>>>>>>       wond schoon

 

Samengevat kunnen we stellen dat Debrisoft® de tijd van debridement vermindert, ook in eenvoudige settings gebruikt kan worden, zorgt voor een snellere wondgenezing en zeer kosteneffectief is. Wilt u meer informatie ga dan naar www.lohmann-rauscher.nl

Wil u een monster en/of informatie over dit unieke product: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ondervermelding van monster debrisoft. Vergeet niet uw postadres aan deze mail toe te voegen!

Voor nog meer informatie over dit product ga naar:

You Tube Film Animatie Debrisoft

You Tube Film Debrisoft (ned)

You Tube Film The nurse prespective (engels)

You Tube Film The scientist's view from the lab (engels)

You Tube Film The strategic perspective and the way forward (engels)

 

 

 

 

 

Meer in deze categorie: « Artikel Necrose
terug naar boven

gesponsord door: © Lohmann & Rauscher 2013

Top Desktop version